Access Point Nedir?
Access point Türkçe’ye “Erişim noktası olarak“ girmiş bir kavramdır. Birden çok bilgisayarı, akıllı telefonu, tableti, yani internet erişimi olan her türlü cihazı internete bağlayan cihazların ortak adıdır.
Access pointlerin kablolu interneti kablosuz internete çevirme özelliği de vardır. Ayrıca tekrarlayıcı özelliği ile iç mekanlarda uzak noktalarda internet erişimi isteyen ama kablo kirliliği istemeyen kişiler access point kullanırlar.
Genellikle geniş bir alanda, bir ofis veya iş merkezi, plaza gibi geniş ve büyük bir binalarda, kablolu bağlantıyı, kablosuz yayına çeviren kablosuz erişim noktasıdır. Access Point internete erişebilen tüm cihazlara kablolu veya kablosuz internet erişim sağlayan cihazların ortak ismidir.
“Bir erişim noktası” ya da menzil artırıcı anlamına da gelmektedir. Genel olarak router ile karıştırılan access point ile router arasındaki fark ise birinin kablolu birinin de kablosuz olmasıdır.
Access Point Nasıl Çalışır?
Access point ethernet kablosu ile kablolu bir yönlendiriciye bağlanarak bir Wi-Fi sinyalini belirtilen bölgeye yansıtma –dağıtma işlevi görür.
Access Point Kullanım Alanları Nelerdir?
Access point kullanım alanları genellikle geniş alanlardır. Ofis veya iş merkezleri, plaza gibi geniş ve büyük bir binalarda kullanımı daha yaygındır.
Access pointler kullanılacakları ortamlara göre 2 farklı türde üretilir.
İç ortam accees point ve dış ortam access point.
Dış ortam access point kötü hava koşulları ve tozlanma durumunda bile sinyal üretmesi ve bağlantı kalitesinin düşmemesi için çok daha dayanıklı ve özel çalışma prensibiyle üretilirler. İç mekan access pointler dış mekanlarda kullanılanlara göre daha standart özelliktedir.
Access pointler kablolu internet bağlantısını kablosuz internet bağlantısına dönüştürür. Kablosuz access point, kablosuz ağ bağlantısı olmayan ortamda kablosuz ağ bağlantısı oluşturur.
Piyasada çok farklı marka ve modelde Access point bulunmaktadır. Kişi ya da kurumlar isteğe ve ihtiyaca en uygun “erişim noktasını” seçerek her zaman internete bağlı kalabilirler.
Acces point yani kablosuz erişim noktası kurulumunun mantığı ADSL modem kurulumu ile benzerlik gösterir. İnternet bağlantısını sağlayan ADSL modem ile access point cihazı arasında ethernet kablosuyla bir bağlantı kurulmalıdır. Böylece ADSL’in sinyal gücünün zayıf olduğu durumlarda access point devreye girerek internet bağlantısını genişletiyor. Özellikle fabrika, okul, ev, iş merkezleri gibi sinyal gücünün düşük seviyede kalabileceği ortamlarda modemle access point cihazı ethernet kablosuyla birbirine bağlanır ve access pointin fişi prize takılır.
Güç adaptöründen gelen kablo access point cihazına takıldıktan sonra power düğmesine basarak basılmasıyla birlikte cihaz çalışmaya başlar ve access pointten sinyal gücü yayılmaya başlar.
Bu noktada en iyi access pointi bulmak gerekmektedir. Bunun için de sıkı bir piyasa araştırmasına ihtiyaç vardır. Access point alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Öncelikle kurulumu basit ve arayüzü kolay olan bir Access point seçilmesi kullanıcılar açısından kurulum kolaylığı sağlayacaktır. Cihazın kaç metrekarelik bir alanda kullanılacağı önem taşırken, iç ya da dış ortam kullanma alternatifine göre de seçim yapılmalıdır. Ayrıca bağlanacak cihaz sayısını da dikkate almak gerekmektedir.
Ayrıca cihazın anten çekim gücü(dBi), çıkış gücü (Dbm), kablosuz standartları ve frekans değerlerine de dikkat edilmelidir. Tüm bu bileşenlerin bir araya gelmesi ile en iyi access point alınmış olur. Acces point fiyatları ise markaya göre değişiklik göstermektedir. Burada da cihazın nerede kullanılacağı, bağlanacağı cihaz sayısı ve erişim menzili gibi kriterler önemlidir. Access point fiyatları içinde özellikle dış ortamda kullanılacak olanlar biraz daha pahalı modeller olarak öne çıkmaktadır.